Αφιέρωμα του DEPORTES24: Σεμπάστιαν Φέτελ ο… baby shumi

Απολαύστε ένα μοναδικό αφιέρωμα στον σπουδαίο Σεμπάστιαν Φέτελ που αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ένας εκ των θρύλων της Φόρμουλα 1, ο Σεμπάστιαν Φέτελ αποχωρεί από την ενεργό δράση και ο Μιχάλης Κορωναίος κάνει ένα rewind στην καριέρα του και το πόσο αγαπήθηκε από τον κόσμο όσο λίγοι. 

Για τον Σεμπάστιαν Φέτελ όταν ξεκίνησε την Φόρμουλα 1 και ειδικά στα πρώτα χρόνια όλοι είχαν να λένε για ένα πολύ μεγάλο ταλέντο που είχαμε χρόνια να δούμε. Στην αρχή της καριέρας του και ειδικά όταν κυριάρχησε με το μονοθέσιο της Ρεντ Μπουλ φώναζε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου λόγω το ότι σε κάποιες χρονιές ήταν πραγματικά ασταμάτητος. Με το πέρασμα των χρόνων όμως κατάλαβαν ( μαζί με εμένα) ότι ο Φέτελ δεν ήταν αυτός που παρουσιαζόταν στα χρόνια της κυριαρχίας του αλλά ένας άνθρωπος αγαπητός που περνούσε σωστά μυνήματα και μάλιστα έδειχνε και το καλό παράδειγμα για τους νεότερους. 

Το Ντεμπούτο με την BMW και η Sauber 

Ο Φέτελ έγινε ο 3ος οδηγός της BMW Sauber στο Τουρκικό γκραν πρι του 2006, όταν ο προηγούμενος 3ος οδηγός της ομάδας Ρόμπερτ Κούμπιτσα αντικατέστησε του Καναδό Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 1997, Ζακ Βιλνέβ όταν ο δεύτερος έφυγε από την ομάδα στο Ουγγρικό γκραν πρι της ίδιας χρονιάς. Ο Φέτελ οριστικοποιήθηκε ως 3ος οδηγός της ομάδας για το 2007. Ο Φέτελ αντικατέστησε τον Κούμπιτσα στο GP των ΗΠΑ της ίδιας χρονιάς, όταν ο δεύτερος είχε μια σφοδρότατη σύγκρουση στον προηγούμενο αγώνα, εκείνον του Καναδά. Ξεκίνησε 7ος και τερμάτισε 8ος και έγινε ο νεαρότερος οδηγός που βαθμολογήθηκε σε αγώνα της F1 ως τότε. 

Το ξεπέταγμα στην Τόρο Ροσο και η 1η νίκη

Τον Ιούλιο του 2007 έκανε συμβόλαιο με την θυγατρική ομάδα της Ρεντ Μπουλ, την Τόρο Ροσο αντικαθιστώντας τον Σκοτ Σπιντ ο οποίος δεν τα πήγαινε καλά με τη ομάδα από την Φαεντζα. Έτσι το 2008 ανακοινώθηκε από την Τόρο Ροσο ως παρτενέρ του Σεμπαστιεν Μπουρντε. 

Ο Φέτελ τερμάτισε στο καλύτερο αποτέλεσμα στην καριέρα του καλύτερου επιπέδου μια εβδομάδα αργότερα στο κινεζικό Grand Prix , έχοντας ξεκινήσει 17ος στο grid ενώ βρισκόταν σε μικτές συνθήκες. Ο ιδιοκτήτης της Red Bull, Dietrich Mateschitz , τον είχε κρίνει ως ένα από τα μεγάλα μελλοντικά αστέρια του αθλήματος: «Ο Vettel είναι ένα από τα νεαρά παιδιά με εξαιρετικές δυνατότητες. Είναι γρήγορος, είναι έξυπνος και ενδιαφέρεται πολύ για την τεχνική πλευρά». 

Μετά από τέσσερις αγώνες της σεζόν του 2008 , ο Φέτελ ήταν ο μόνος οδηγός που δεν κατάφερε να τερματίσει ούτε έναν αγώνα, έχοντας αποσυρθεί στον πρώτο γύρο σε τρεις από αυτούς. Στο Γκραν Πρι  του Μονακό, ο Φετελ σημείωσε τους πρώτους του πόντους της σεζόν με την πέμπτη θέση, αφού προκρίθηκε στην 17η θέση. Ο τεχνικός διευθυντής της Toρο Ροσo Giorgio Ascanelli εξήγησε ότι κάτι άλλαξε στο Ευρωπαϊκό Γκραν Πρι στη Βαλένθια: “Ξαφνικά ο Vettel κατάλαβε κάτι για το πώς να οδηγείς γρήγορα ένα μονοθέσιο της F1. Έκανε τεράστια διαφορά – όχι μόνο στην ταχύτητα που μπορούσε να ξεκλειδώσει αλλά και στην ικανότητα να το κάνει με συνέπεια». 

Το αποκορύφωμα ήταν το ιταλικό γκραν Πρι το 2008. Στην υπό καταρρακτώδη βροχή Μόντσα ο Φετελ οδήγησε μαεστρικά σε σημείο να τερματίζει με διαφορά 12.5 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Χικι Κοβαλάινεν με την ΜακΛάρεν και να πετυχαίνει την πρώτη νίκη της καριέρας του. Έτσι έγινε ο νεότερος που πήρε pole position αλλά και ο νεότερος νικητής σε αγώνα φόρμουλα 1 σε ηλικία 21 ετών. Μάλιστα τα γερμανικά μέσα τον ανακήρυξαν ως baby schumi, δηλαδή ως νέος Σουμάχερ. 

Η Ρεντ Μπουλ, η συνύπαρξη με τον Μαρκ Γουέμπερ και το πρώτο πρωτάθλημα

Το 2009 ο Φετελ πήρε την θέση της Ρεντ Μπουλ αντικαθιστώντας τον Ντέιβιντ Κουλτχαρντ. Ξεκίνησε δυνατά στο Γκραν Πρι της Αυστραλίας, τρέχοντας δεύτερος για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Ωστόσο, μια σύγκρουση με τον Ρόμπερτ Κούμπιτσα για τη δεύτερη θέση στα τελευταία στάδια ανάγκασε και τους δύο να αποσυρθούν. Πήρε την πόουλ και κέρδισε τον αγώνα στο Κινεζικό Γκραν Πρι . Παρθενική pole και νίκη για την Ρεντ Μπουλ. 

Πέτυχε κάποιες νίκες ακόμα αλλά τελείωσε δεύτερος πίσω από τον Πρωταθλητή εκείνης της χρονιάς (2009) Τζένσον Μπάτον. 

Το 2010 όμως έμελε να είναι η χρονιά που ο Φέτελ θα επιβεβαίωνε το baby Schumi όπως τον χαρακτήριζαν. Η Ρεντ Μπουλ μαζί με.την Φεράρι και την ΜακΛάρεν ήταν οι ομάδες που κυνηγούσαν το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν. Ο Φέτελ πετύχαινε κάποιες νίκες μαζί με το Γουέμπερ όπως το 1-2 στο Μονακό. Βέβαια όλες οι συνεργασίες δεν είχαν μόνο καλές στιγμές. Στο τουρκικό γκραν Πρι με τους δύο οδηγούς της Ρεντ Μπουλ να είναι ισοβαθμοι συγκρούστηκαν και μάλιστα κανένας από αυτούς να μην είχε πάρει πάνω του την οποία ευθύνη του αναλογεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Φερνάντο Αλόνσο που οδηγούσε την Φεράρι να μπει για τα καλά στο χορό του τίτλου. Έτσι φτάσαμε σε ένα μαγικό φινάλε στο Άμπου Ντάμπι. Ο Φέτελ ήταν7 βαθμούς πίσω από τον Γουέμπερ και 15 από τον Αλόνσο. Ο Φέτελ πήρε την πόουλ πήρε την νίκη και εκμεταλλευόμενος πολλές καταστάσεις πήρε το τίτλο αφού ο Αλόνσο τερμάτισε 7ος. Έτσι ο Σεμπάστιαν Φέτελ έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία του σπορ. 

Το 2011 πέτυχε επίσης σημαντικές νίκες, ενώ δεν είχε ιδιαίτερη πίεση την συγκεκριμένη σεζόν παίρνοντας σχετικά εύκολα τον τίτλο από την Φεράρι του Αλόνσο που το διεκδικούσε όσο μπορούσε. Μάλιστα πέτυχε κάποια σημαντικά ρεκόρ όπως οι ποουλς σε μια σεζόν, κατέκτησε 10 πόουλς, στην οποία εντάχθηκε στον Άιρτον Σένα ως ο μόνος οδηγός που είχε πάρει δέκα pole position σε δύο ξεχωριστές σεζόν. Ο Φέτελ επίσης κέρδισε τον επόμενο αγώνα στην Κορέα για να γίνει ο δεύτερος οδηγός που πήρε τουλάχιστον δέκα νίκες σε μια σεζόν μετά τον Μίκαελ Σουμάχερ.

Το 2012 ήταν επίσης μια χρονιά όπως το 2010. Είχεπολλούς ανταγωνιστές μαζί με τον Φέτελ όπως ο Αλόνσο, ο Χάμιλτον ενώ είχε πολλούς νικητές αυτή η χρονιά. Ο Φέτελ έφτασε το πρωτάθλημα μέχρι το τελευταίο αγώνα της Βραζιλίας. Ήθελε τουλάχιστον να είναι 6ος για να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα. Όμως μετά από μια κακή εκκίνηση και ένα τετ α κε με τον Μπρούνο Σένα τον έστειλε τελευταίο με αποτέλεσμα να πιέζει διαρκώς για να ανέβει θέσεις ενώ παράλληλα ο βασικός του αντίπαλος ο Φερνάντο Αλόνσο ήταν σε θέση για να πάρει το τίτλο. Ο Φέτελ όμως κάνοντας σχεδόν μαεστρικο “comeback” κατάφερε να πάρει την 6η θέση και να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα. Μάλιστα στο τέλος ο Μίκαελ Σουμάχερ που έτρεξε τον τελευταίο του αγώνα έσπευσε να τον συγχαρεί. Έτσι ο Φέτελ έφτασε το 3ο παγκόσμιο τίτλο και 3ο συνεχόμενο. 

Η παντοδυναμία του 2013, το Multi 21 και η κριτική 

Το 2013 αν εξαιρέσουμε τους 4 πρώτους αγώνες που ακόμα κολυμπουσαμε σε άγνωστα νερά, από ένα σημείο και μετά ήταν μία χρονιά μόνο Φέτελ. Ο Γερμανός ισοφάρισε το ρεκόρ με τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες σε μια σεζόν που το κρατά μέχρι και σήμερα. Επίσης, κέρδισε τους τελευταίους 9 αγώνες της σεζόν, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ συνεχόμενων νικών στην F1 μέχρι και σήμερα. Άλλο ένα ρεκόρ που έσπασε την ίδια σεζόν ήταν οι περισσότεροι βαθμοί σε μια σεζόν με 397, ρεκόρ που κράτησε για 5 χρόνια, όπου το έσπασε ο Λιούις Χάμιλτον. Ο Φέτελ στην Ρεντ Μπουλ του 2013 ήταν σχεδόν περίπτωση one man show. Ήταν τόσο κυρίαρχος που δύσκολα έπαιρνες νίκη αν ξέφευγε. Προφανώς και αυτή η χρονιά είναι το πικ της καριέρας του Γερμανού όμως αυτή η χρονιά δεν σημαδεύτηκε μόνο από αυτό αλλά και από μια στιγμή που έχει μείνει χαραγμένη μέχρι σήμερα, το λεγόμενο multi 21. Στην Μαλαισία ο Μαρκ Γουέμπερ ήταν πρωτοπόρος με τον Φέτελ τότε να πλησίαζε απειλητικά όμως υπήρξε οδηγία από τον μηχανικό του να κρατήσουν τις θέσεις του και να μην δώσουν συνέχεια. Όμως ο Φετελ δεν άκουσε και επιτέθηκε και τελικά προσπέρασε. Στο τέλος τα πράγματα αγρίεψαν. Ο Γουέμπερ ήταν έξαλλος μετά τον αγώνα και είπε ότι ο Φέτελ “θα έχει προστασία ως συνήθως και έτσι πάει”. Ο επικεφαλής της ομάδας Κρίστιαν Χόρνερ, αν και δυσαρεστημένος με τις ενέργειες του Φέτελ, επεσήμανε ότι ο Γουέμπερ είχε αψηφήσει τις εντολές της ομάδας σε πολλές προηγούμενες περιπτώσεις. Μάλιστα ο Γερμανός δεν ένιωθε μετανιωμένος από αυτή την πράξη.  

Η κριτική επίσης που ασκούνταν από τον κόσμο αλλά και από το υπόλοιπο grid για την κυριαρχία του Γερμανού ήταν από ένα σημείο και μετά πολύ αισθητή. Μάλιστα στο γκραν Πρι της Σιγκαπούρης ο Φετελ αποδοκιμάστηκε έντονα από τον κόσμο ως ένδειξη διαμαρτυρίας της συνεχής κυριαρχίας του. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι: «Είναι πολύ δύσκολο για μένα προσωπικά να δέχομαι αποδοκιμασίες, παρόλο που δεν έχεις κάνει τίποτα κακό».

2014 Το πισωγυρισμα και ο δρόμος προς…. Μαρανελο 

Το 2014 μπαίναμε στην αρχή της υβριδικης εποχής που βρήκε την Μερσέντες κυρίαρχη και την Ρεντ Μπουλ με σημαντικά προβλήματα αξιοπιστίας αλλά και με τον Γερμανό να χάνει στην εγχώρια μάχη από τον Ντάνιελ Ρικιαρντο ο οποίος πήρε και τις μόνες νίκες για την ομάδα και τον Φέτελ να έχει μόλις 4 βάθρα σε μια κακή σεζόν για τον Γερμανό αλλά και για την Ρεντ Μπουλ. Τον Οκτώβριο η Ρεντ Μπουλ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί ο Γερμανός στο τέλος της σεζόν και με επόμενο προορισμό την Φεράρι και το Μαρανελο. Αντικατέστησε τον Φερνάντο Αλόνσο και θα ήταν συμπαίκτης με τον φίλο του Κίμι Ράϊκονεν. 

Μια εξαετία αγάπης και μίσους

Ο Φέτελ είχε δηλώσει το 2012 ότι θα ήθελε να οδηγήσει για την ομάδα του Μαρανελο έχοντας ως πρότυπο τον Μίκαελ Σουμάχερ και τα όσα πέτυχε εκεί. Με λίγα λόγια ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα για τον ίδιο αλλά και για τους οπαδούς της ιταλικής ομάδας όπου ξαναέζησαν έναν Γερμανό οδηγό να οδηγεί για την Φεράρι. 

Ο Φέτελ έκανε το ντεμπούτο του στη Φεράρι τερματίζοντας τρίτος στο Grand Prix της Αυστραλίας. Ακολούθησε κερδίζοντας το Γκραν Πρι της Μαλαισίας, την πρώτη του νίκη σε αγώνα για περισσότερο από ένα χρόνο και την πρώτη νίκη για τη Ferrari για σχεδόν δύο χρόνια. Μετά τον αγώνα, ένας συναισθηματικός Φετελ απέτισε φόρο τιμής στον Σουμάχερ, λέγοντας ότι τα επιτεύγματα του ήρωά του με τη Φεράρι έκαναν την πρώτη νίκη ακόμη πιο ξεχωριστή. 

Στην πρώτη του σεζόν στα κόκκινα ο Φέτελ πήρε 3 νίκες και 13 βάθρα και έμεινε όσο το δυνατόν πιο κοντά μπορούσε στην κυρίαρχη τότε Μερσέντες. Ενώ πήρε και τη πρώτη του πόουλ με την Φεράρι στο γκραν Πρι της Σιγκαπούρης όπου συνοδεύτηκε και με νίκη. Ο Φέτελ στο τελος της σεζόν την χαρακτήρισε ως θαύμα. 

Το 2016 ήτανμίασεζόν που δεν είχε πολλά πράγματα για την Φεράρι πέραν από 7 βάθρα ο Φετελ δεν κατάφερε να πάρει νίκη. Υπήρχαν και στιγμές έντασης μεταξυ του Γερμανού και του Ρώσου Ντανιιλ Κβιατ αλλά και με τον Ολλανδό Μαξ Φερσταπεν. Χαρακτηριστικα παραδείγματα στην Κίνα, στην Ρωσία αλλά και στο Μεξικό αντίστοιχα. 

2017-2018 Τόσο κοντά αλλά τόσο μακριά 

Οι σεζόν 2017-2018 ήταν σεζόν που έδειχναν ότι η Φεράρι ήταν ικανή να διεκδικήσει τον τίτλο από την Μερσέντες. Οι οιωνοί του 2017 ειδικά στην αρχή ήταν ενθαρρυντικοι. Ο Φέτελ ξεκίνησε με 3 νίκες σε Αυστραλία, Μπαχρέιν και Μονακό όπου είχε να κερδίσει η Φεράρι από το μακρινό 2001. Ενώ είχε και δεύτερες θέσεις σε Κίνα, Ρωσία και Ισπανία. Στην Ρωσία η Φεράρι είχε πάρει την πρώτη σειρά του γκριντ μετά το μακρινό γαλλικό γκραν Πρι του 2008. 

Το προβάδισμα του Φέτελ εξανεμίστηκε στο grand prix της Αγγλίας μετά από ένα κλατάρισμα που τον οδήγησε στην 7η θέση χάνοντας έτσι το μεγάλο προβάδισμα στην βαθμολογία μένοντας στο +1 από το Χάμιλτον. Στην Ουγγαρία ανέκτησε το προβάδισμα στην βαθμολογία με μια επιβλητική νίκη. Όμως μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο Χάμιλτον πήρε 2 νίκες σε Βέλγιο και Ιταλία όπου πήρε για πρώτη φορά κεφάλι στην μάχη. Στο Γκραν Πρι της Σιγκαπούρης οι δύο Φεράρι συγκρούστηκαν στην εκκίνηση με το Φερσταπεν και ήταν το καθοριστικό σημείο πτώσης της Φεράρι και του Φέτελ. 

Από ένα σημείο και μετά η Φεράρι αντιμετώπισε προβλήματα αξιοπιστίας και στο Μεξικό ο Φετελ έχασε το τίτλο από τον Χάμιλτον και μάλιστα στο τέλος ο Φετελ συνεχάρη τον Βρετανό για την κατάκτηση του τίτλου. 

Το 2018 ήταν η λεγόμενη μάχη για το 5ο παγκόσμιο τίτλο. Λιούις Χάμιλτον εναντίον Σεμπάστιαν Φέτελ. Για δεύτερη σερί σεζόν ο Φετελ ξεκίνησε με νίκη στην Αυστραλία, παράλληλα ήταν το 100ο βάθρο του και συμπλήρωσε σύνολο 3.000 γύρους. Στο Μπαχρέιν κέρδισε επίσης μεγαλώνοντας το προβάδισμα και στο συνολικά 200ο γκραν Πρι. Όμως στο κινέζικο ο Φερσταπεν συγκρούστηκε με τον Γερμανό και βρέθηκε 8ος. Μετά το 2013 ο Φετελ πήρε 3 σερί πόουλς. Στον Καναδά επίσης κέρδισε και έφτασε τις 50 νίκες, ενώ πέτυχε άλλες δύο νίκες σε Μεγάλη Βρετανία και Βέλγιο. Όμως δυστυχώς και φέτος δεν έλειψαν τα καλά αποτελέσματα. Στην Γαλλία συγκρούστηκε με τον Μπότας με αποτέλεσμα να χάσει το προβάδισμα του αλλά το καθοριστικότερο σημείο ήταν στην Γερμανία όταν και είχε την πρωτοπορία έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου, πράγμα που τον επηρέασε πολύ ψυχολογικά και είδαμε άλλον Φετελ από τότε ( θα καταλάβετε στην συνέχεια ). Σε τρεις αγώνες είχε κάνει πολλά λάθη και μάλιστα δεν είχε πάρει νίκη από τότε και έτσι έχασε το τίτλο στο Μεξικό πάλι από τον Χάμιλτον.

Η Δύσκολη διετία 2019-2020 και το τέλος

Οι τελευταίες σεζόν του Γερμανού στην Φεράρι δεν ήταν οι πιο ευχάριστες. Το 2019 πέτυχε μόνο μια νίκη ενώ παράλληλα ηττήθηκε από τον πολύ νεότερο και νεοφερμένο Σαρλ Λεκλερκ. Παρά την μεγάλη αισιοδοξία από τις δοκιμές του μονοθεσίου το χειμώνα. Η νίκη στην Σιγκαπούρη ήταν η μοναδική πίστα που ο Φέτελ είχε κερδίσει 5 φορές και παράλληλα η τελευταία με τους κόκκινους. Ενώ η τελευταία Πόουλ του ήταν στην Ιαπωνία. Τερμάτισε 5ος στο πρωτάθλημα των οδηγών. 

Στο τέλος της σεζόν ο επικεφαλής της Φεράρι Ματια Μπινοτο ανακοίνωσε ότι δεν θα επεκταθεί το συμβόλαιο του Γερμανού μετά το 2020. Έτσι οριστικά μετά απο 6 χρόνια παρουσίας ο Φετελ αποχωρεί από την ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε. 

Το 2020 ήταν μια χρονιά απογοητευτική για την Φεράρι καθώς μετά από έρευνα της FIA έπρεπε να αλλάξει εντελώς τον κινητήρα της και να χάσει την ισχύ που είχε. Η σεζόν στην αρχή διακόπηκε λόγω του Covid 19 και έπρεπε να επαναπρογραμματιστει το πρόγραμμα των αγώνων. Η σεζόν ήταν απογοητευτικη για τον Φετελ καθώς τερμάτισε 13ος και η Φεράρι γενικά 6η στους κατασκευαστές. Έτσι έκλεισε ο κύκλος του Φέτελ στην Φεράρι στο τελευταίο γύρο του στο Άμπου Ντάμπι έγραψε ένα τραγούδι για να αποχαιρετήσει μετά από μια εξαετία αγάπης και μίσους….. μόνο ο Σεμπάστιαν Φέτελ αυτά. 

Το κεφάλαιο Άστον Μάρτιν

Ο Γερμανός μετά την Φεράρι ανακοινώθηκε από την βρετανική ομάδα που από Racing Point έγινε Aston Martin. Μετά από μια πολύ καλή χρονιά το 2020 ο Φετελ πίστευε ότι βρήκε την ομάδα που μπορεί να επιστρέψει στην κορυφή. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, ο Φετελ είχε κακό ξεκίνημα με την Άστον Μάρτιν. Είχε βέβαια ένα μονοθέσιο που ήταν γενικά αδύναμο, όμως κατάφερε να πάρει το μοναδικό βάθρο με την Άστον Μάρτιν στο Αζερμπαϊτζάν μετά τις εγκαταλείψεις του Φερσταπεν και του Στρολ αλλά και το λάθος του Χάμιλτον στην πρώτη στροφή.

Η σύγκριση με τον Σουμάχερ

Μετά την πρώτη νίκη της καριέρας του, ο Φετελ πήρε το παρατσούκλι “baby schumi” καθώς όπως λέγανε τότε οι περισσότεροι ο τρόπος, το στυλ οδήγησης του αλλά και η παιδική του ζωή έμοιαζαν με του Σουμάχερ. Αυτός το απέφευγε λέγοντας θέλει να γίνει ο “νέος Φέτελ”.

Ο Φέτελ άρχισε να οδηγεί στον κήπο του περιτυλίγοντας τον κήπο πολλές φορές πριν προλάβει να βγει νόμιμα στους δρόμους και είπε ότι το πάθος του για τα αυτοκίνητα καλλιεργήθηκε βλέποντας τον Σουμάχερ να αγωνίζεται. Αφού ο Σουμάχερ τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα ατύχημα στο σκι στα τέλη του 2013, ο Φέτελ ήταν έτοιμος να παραλάβει το Βραβείο Millennium-Bambi για τα επιτεύγματα ζωής του Σουμάχερ για λογαριασμό του το 2014. [235] Το 2014, ο Φέτελ ανέφερε τον Σουμάχερ ως μία από τις εμπνεύσεις του για να γίνει οδηγός της Scuderia Ferrari: “Όταν ήμουν παιδί, ο Michael Schumacher στο κόκκινο μονοθέσιο ήταν το μεγαλύτερο είδωλό μου και τώρα είναι απίστευτη τιμή να έχω επιτέλους την ευκαιρία να οδηγήσω μια Ferrari.” 

Αυτός ήταν ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Ένας θρύλος της φόρμουλα 1 που θα μας λείψει όσο ποτέ. Δεν ήταν μόνο ότι είναι ένας εξαιρετικός οδηγός αλλά είναι και ένας φανταστικός χαρακτήρας. Παράλληλα ήταν και ας μου επιτραπεί η έκφραση Professor του σπορ. Από ένα σημείο και μετά πολλά παιδιά ξεκίνησαν έχοντας ως είδωλο τον Φετελ. Μάλιστα πολλά από αυτά που είναι στην φόρμουλα 1 λένε τα καλύτερα. Ο Μικ Σουμάχερ ( γιος του Μίκαελ ) που είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα είχε ως δάσκαλο στα πρώτα του χρόνια τον Φέτελ. Όπως και ο Σαρλ Λεκλερκ που είναι τώρα στην Φόρμουλα 1 ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που βγήκαν ποτέ, αναφέρει ότι δίπλα στον Φετελ έμαθε πάρα πολλά πράγματα και εξελίχθηκε σε πολλά επίπεδα με αυτόν δίπλα. Μάλιστα τον παραδέχτηκαν ακόμα και μεγάλοι του αντίπαλοι όπως ο Αλόνσο, ο Χάμιλτον, ο Μπάτον. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι είναι από τους πιο αγαπητούς στο κόσμο της φόρμουλα 1. 

Danke Seb!