Παναθηναϊκός – Μαρσέιγ: ΠΑ(Ω)Ο… στην Γαλλία!

Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε το εμπόδιο της Ντνίπρο και στον δρόμο του για τον 3ο προκριματικό του Champions Legaue θα αντιμετωπίσει την Μαρσέιγ. Το Deporters24 πάει στην Γαλλία και επισκέπτεται τις Γαλλικές πόλεις που το τριφύλλι αγωνίστηκε.


1η επίσκεψη Οσερ, 1986-87, κύπελλο ΟΥΕΦΑ 

1ος γύρος κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1987, το τριφύλλι τερματίζει 2ος και βγαίνει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στο 1ο γυρο της διοργάνωσης αντιμετωπίζει την Οσερ που τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα Γαλλίας. 1ο ματς γίνεται στο ΟΑΚΑ όπου οι πράσινοι επικρατούν με 2-0, το ένα αυτογκόλ και το 2ο ο Βαγγέλης Βλάχος. Στη ρεβάνς στηβ Οσερ ο Παναθηναϊκός θα ηττηθεί χωρίς συνέπειες με 3-2. Τα γκολ των πρασίνων πετυχαίνουν Χρήστος Βασιλείου και Δημήτρης Σαραβάκος, ενώ τα γκολ της Οσερ πέτυχαν οι Ντουτελ, Κουρτε και ο θρυλικός Ερικ Καντονά.  

Η… αστεράτη επίσκεψη στην… Ναντη 1995-96

Στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός, για πρώτη φορά πετυχαίνει στους δρόμους της,τα Καναρίνια του λιμανιού της Ναντης. Η Ναντ τότε πρωταθλήτρια Γαλλίας, στο 1ο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός κερδίζει την Ναντ 3-1 με τα γκολ να πετυχαίνουν ο Γιώργος Γεωργιάδης και τα 2 γκολ ο Κριστόφ Βαζεχα. Στο Λιμάνι της Ναντης φέρνει λευκή ισοπαλία και μάλιστα σε αυτό τον όμιλο ήρθε 1ος. 

1998-99 Πάμε αστέρια στην Βόρεια Γαλλία 

Πάλι για τους ομίλους του Champions League ο Παναθηναϊκός έχει ως μια εκ των αντιπάλων της, την ομάδα της Βόρειας Γαλλίας, Λανς. Το πρώτο παιχνίδι γίνεται στην Βόρεια Γαλλία όπου ο Παναθηναϊκός θα ηττηθεί με 1-0 από το γκολ του Ελουα. Στο 2ο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ το τριφύλλι θα επικρατήσει με 1-0 αντίστοιχα με γκολ του Λεωνίδα Βοκολου. Σε αυτό τον όμιλο ο παναθηναϊκός τερμάτισε 4ος. 

2003-04 2η φορά στο Οσερ 

Στο 3ο γύρο του ΟΥΕΦΑ ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει ξανά την Οσέρ. Το παιχνίδι γίνεται στην Γαλλική πόλη, θα λήξει 0-0 αλλά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα αποκλειστεί με 0-1 με γκολ του Καλού. Αυτός ήταν και ο πρώτος αποκλεισμός του τριφυλλιού απο ομάδα της Γαλλίας. 

2006-07 Δρομολόγιο Παρίσι-Λανς

Την σεζόν 2006-07 ο Παναθηναϊκός θα επισκεφτεί την πόλη του φωτός για πρώτη φορά σε μόνο αγώνα κόντρα στο μεγαθήριο Παρί σεν Ζερμεν. Θα ηττηθεί με το ευρύ 4-0, την μεγαλύτερη σε εύρος ήττα από Γαλλική ομάδα. Την ίδια σεζόν θα ξαναντιμετωπίσει την Λανς για την φάση των 32. Το τριφύλλι θα χάσει στο πρώτο αγώνα στην Λανς με 3-1 με το γκολ των πρασίνων να πετυχαίνει ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Στην ρεβάνς του ΟΑΚΑ θα φέρει λευκή ισοπαλία και θα αποκλειστεί. 

Η εντυπωσιακή σύμπτωση είναι ότι στην προϊστορία του Τριφυλλιού με τις Ουκρανικες ομαδες εμπίπτουν και οι Γαλλικές ομάδες συγκεκριμένα το 1995-96 είχε αντιμετωπίσει στους ομίλους μαζί με την Ναντ και την Ντνιναμο Κιέβου αν και δεν μέτρησε λόγω σκανδάλου. 1998-99 πάλι σε όμιλο αντιμετωπίσει μαζί με την Ντιναμο Κιέβου την Λανς. 2006-07 παναθηναϊκός στο πρώτο γύρο αντιμετωπισε την Μεταλουρχ Ζαπορίζια και στην συνέχεια αντιμετώπισε Παρί και Λανς. Τέλος φέτος μετά την πρόκριση με την Ντνιπρο θα αντιμετωπίσει την Γαλλική Μαρσειγ. 

ΝΙΚΕΣ 3

ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ 3

ΗΤΤΕΣ 5

Παναθηναϊκός-Οσέρ 2-0

Οσέρ-Παναθηναϊκός 3-2

Παναθηναϊκός-Ναντ 3-1

Ναντ Παναθηναϊκός 0-0

Λανς-Παναθηναϊκός 1-0

Παναθηναϊκός-Λανς 1-0

Οσέρ-Παναθηναϊκός 0-0

Παναθηναϊκός-Οσέρ 0-1

Παρί Σεν Ζερμέν-Παναθηναϊκός 4-0

Λανς-Παναθηναϊκός 3-1

Παναθηναϊκός-Λανς 0-0

Κριστόφ Βαζέχα 2 γκολ

Βαγγέλης Βλάχος 1 γκολ

Χρήστος Βασιλείου 1 γκολ

Δημήτρης Σαραβάκος 1 γκολ

Γιώργος Γεωργιάδης 1 γκολ

Λεωνίδας Βόκολος 1 γκολ

Δημήτρης Σαλπιγγίδης 1 γκολ