Μητσοτάκης: «Κλείνουν οι λέσχες οπαδών – Ελπίζω να μην χρειαστεί αποκλεισμός ομάδων από την Ευρώπη» (vid)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφαση να κλείσουν οι σύνδεσμοι των ομάδων και να έχει ο κάθε σύλλογος από έναν ενώ ανέφερε πως οι ΠΑΕ συμφώνησαν στο να ελέγχονται οι οργανωμένοι από την αστυνομία.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν προκειμένου να συζητήσουν για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας μετά την τραγική δολοφονία του αδικοχαμένου φίλαθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη.

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια σειρά δηλώσεων τονίζοντας μεταξύ άλλων πως θα κλείσουν οι σύνδεσμοι των ομάδων και πως κάθε σύλλογος θα έχει μόνο από έναν σύνδεσμο ενώ επισήμανε πως οι ΠΑΕ συμφώνησαν στο να υπάρχει έλεγχος στους οργανωμένους οπαδούς από την αστυνομία. Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε πως ευελπιστεί να μην χρειαστεί να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Η σημερινή πρωτουβουλία συνοδεύει την οδύνη για το χαμό ενός ακόμα ανθρώπου στο βωμό της τυφλής οπαδικλής βίας. Έτσι η συμπαράσταση μας στην οικογένεια του Μιχάλη μετατρέπεται σε ένα σύνθημα δράσης εναντίον αυτής της μάστιγας που δηλητηριάζει τον αθλητισμό και τις κοινωνίες μας και όπως είδαμε πρόσφατα μέχρι και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας. Ειδικά αυτή τη μέρα, μια μέρα γιορτής που η χώρα μας φιλοξενεί το Super Cup. Ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρινική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες και χώρες.

Όμως δυστυχώς πραγματοποιέιτε στη σκιά ενός πένθους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμορίες, δεν μιλάμε για οπαδούς, φιλάθλους, οι οποίες με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη οργανώνοντας ραντέβου θανατού. Το φιανόμενο αυτό είναι διεθνές, είναι διαχρονικό, είναι σύνθετο ενώ αποδεικνύεται πως ούτε η αυστηροποίηση των ποινών, ούτε οι μηχανισμοί πρόληψης που υπάρχουν λειτουργούν πάντοτε όπως πρέπει.

Ταυτόχρονα και η στάση των συλλόγων, των οργανωμένων συνδέσμων αλλά και του Τύπου δεν προωθεί μια κουλτούρα συνήπαρξης και σεβασμού. Απαιτείται η κινητοποίηση όλων. Ακριβώς για αυτό και η σύνθεση της σημερινής συνάντησης που είχαμε που ήταν παραγωγική και ουσιαστική.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της UEFA ο οποίος συμμετείχε. Γιατί ο σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της απότροπής της βίας αλλά και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας. Να οργανώσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο κίνδυνος διατρέχει πλέον όλα τα σύνορα. Αδελφοποιημένοι πρέπει να είναι οι φίλαθλοι στη χαρά και όχι στο θρήνο».